Omul fără patrie e ca puiul fără mamă

Proverb

Omul fără patrie e ca puiul fără mamă.

Explicaţia proverbului


Proverbul subliniază importanţa patriei în viaţa şi destinul unui om, în acelaşi fel în care mama are un rol central în viaţa unui pui. Aşa cum mama reprezintă pentru puiul său originea şi patria simbolizează locul în care viaţa începe. Cu această origine oferită de patrie omul se va identifica tot restul vieţii sale, iar ceilalţi îl vor percepe în funcţie de ea. După ce dă naştere puiului, mamei îi revine rolul de profesor pentru progenitura sa. Mama îl creşte, îl educă, per ansamblu îi oferă o identitate spre a-l deosebi de alţi pui. Totodată îl pregăteşte pentru viaţa pe care odrasla sa o va lua mai târziu în piept de unul singur. În acelaşi chip, patria îi oferă omului o identitate, îi transmite din cultura, tradiţiile, obiceiurile şi credinţele sale.

Dacă în general un om ne apare ca fiind o fiinţă complexă, acest lucru îl datorăm atât mamei care îi călăuzeşte primii paşi, dar şi patriei care îi pune la dispoziţie un loc în care acesta se simte acasă. Locul oferit de patrie este precum cuibul plin de căldură şi iubire pe care mama îl oferă puiului. Fără acest cuib, pe care ne-am obişnuit să-l numim patrie, omul nu ar avea un loc pe care să-l numească casă. El ar fi un veşnic călător pe meridianele lumii.

Analogia mamă - patrie funcţionează şi în ceea ce priveşte continuitatea şi moştenirea puiului, dar şi a omului. Mama, din punct de vedere social şi genetic se îngrijeşte de transmiterea caracteristicilor înaintaşilor către urmaşi. În acelaşi fel patria oferă un cadru ce permite omului născut într-un anumit loc să aibă caracteristici asemănătoare cu ale strămoşilor lui.

În concluzie putem spune că aşa cum nu există oameni fără o mamă, tot aşa nu există oameni fără patrie. Esenţa proverbului trebuie căutată în analogia mamă - patrie. Mama este un lucru absolut necesar, ea nu poate lipsi dacă vorbim de viaţă umană; oamenii nu se pot naşte fără o anumită mamă. În schimb, se poate ca oamenii să nu-şi cunoască acea mamă: să nu ştie cine este, să nu o fi întâlnit niciodată. Un astfel de lucru se poate întâmpla şi în privinţa patriei: să nu o cunoşti, să nu o înţelegi. Dacă mergem mai departe cu analogia, putem continua proverbul având în minte ideea că un pui fără mamă se numeşte orfan. Astfel, proverbul complet ar putea fi enunţat astfel: Omul fără patrie este un orfan, întocmai cum este puiul fără mamă.

Proverbe asemănătoare.

Omul fără patrie este ca privighetoarea fără grădină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu